Beleef het hele verhaal
In de winter van 2020 hebben 6 musea langs de Groninger Waddenkust de handen ineengeslagen onder het motto ‘Bezoek ons allemaal voor het complete verhaal.’ De deelnemers zijn: het Visserijmuseum in Zoutkamp, Landgoed Verhildersum in Leens, Museum Wierdenland in Ezinge, Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard, Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en de Menkemaborg in Uithuizen.
Ieder museum vertelt een deel van het verhaal van het leven langs de Groninger Waddenkust. Al 3000 jaar wonen en werken hier mensen die een rijke, tastbare cultuurgeschiedenis hebben achtergelaten. Elke eeuw liet zijn sporen na en de musea in het Waddenkustgebied bewaren en ontsluiten deze erfschat. Ze vertellen over de aanleg van woonheuvels (wierden), de kloosters uit de middeleeuwen, de rijkdom van de 18de eeuw, het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19de eeuw, de ambachten en het dorpsleven én de ontwikkeling van de visserij. De collecties en boeiende wisselexposities van de 6 musea laten zien hoe mensen zich handhaafden en tot bloei kwamen op de vruchtbare kleigrond.
Landgoed Verhildersum
Cultuur en natuur gaan harmonisch samen op Landgoed Verhildersum in Leens. Borgbewoners, boeren en arbeiders: Verhildersum toont het wonen en werken op het Groninger platteland in de 19de eeuw, maar dan in een hedendaags jasje. Bekijk de borg, het arbeidershuisje en de boerderij en ervaar hoe de bewoners leefden. In de borgtuin staan bronzen beelden van beeldhouwer Eddy Roos. Wandel over de oprijlaan, singels en landerijen met oude gewassen, fruit- en veerassen. Het landgoed is een ruwe diamant op het kleurrijke Hogeland. Meer informatie is te vinden op www.verhildersum.nl.
Museum Wierdenland
Museum Wierdenland ligt in het prachtige cultuurgebied Middag-Humsterland. Het museum richt zich op de geschiedenis van het landschap, de cultuur en de bewoning van het Groninger kustgebied. Er is met name aandacht voor de wierde van Ezinge en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. De vaste collectie laat zien hoe in de loop van ruim 2500 jaar wierden en dijken werden opgeworpen en afgegraven en welke sporen dit heeft achtergelaten in het hedendaagse landschap. Het museum organiseert jaarlijks wisselexposities die passen bij het thema ‘Terpen en wierden in het noordelijk Waddenkustgebied’. Meer informatie is te vinden op www.wierdenland.nl.
Kloostermuseum Sint Bernardushof
8 kilometer ten westen van de stad Groningen ligt het dorp Aduard, gebouwd op de resten van ooit één van de grootste Cisterciënzer kloosters van Noord-Europa. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het klooster Sint Bernardushof dat van 1192 tot 1594 in heel Europa bekend was. Daarbij wordt verteld over de invloed van de monniken op de Groninger Ommelanden, de ontwikkeling van onderwijs en wetenschap, handel, landbouw en de waterbeheersing. De Abdijkerk in het dorp is de voormalige ziekenzaal van het klooster. Dit is het enige bouwwerk dat resteert van het imposante kloostercomplex. Meer informatie is te vinden op www.kloostermuseumaduard.nl.
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groningse Warffum. Ontdek in Openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim 100 jaar geleden. Kijk rond in een 20-tal gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Een oude schoolklas, de kruidenierswinkel, een daglonerswoning, het TBC-huisje, de zaagmolen en andere panden zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn. Met de omringende moes- en siertuinen biedt het museum een mooi en indringend beeld van het vroegere leven in een Gronings dorp. Meer informatie is te vinden op www.hethoogeland.com.
Menkemaborg
De Menkemaborg te Uithuizen is een prachtig ingericht huis met een bijzonder authentiek interieur. Het wordt omgeven door stijlvolle tuinen, grachten en een singel. Het geheel geeft een indrukwekkend beeld van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw. Voor bezoekers lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en de bewoners even weg zijn. Tussen de grachten liggen de tuinen, waaronder een formele Hollandse tuin en een zonnewijzertuin. De rozentunnel in de keukentuin is beroemd en staat normaliter in bloei in de maand juli. Maak een wandeling onder de sfeervolle perenberceau in het fruithof en kom (ver)dwalen in het grote doolhof. Meer informatie is te vinden op www.menkemaborg.nl.